В тази секция се съдържа информация, разработена от екипа на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" и екипа на Ендометриоза центъра към Медицински комплекс "Д-р Щерев":
Endo_belly_840x500

Много хора не разпознават симптомите на ендометриоза, защото могат да бъдат свързани и с редица други заболявания.
Липсата на достатъчно информация често води до закъсняло диагностициране.
Често се смята, че болката по време на менструация е нещо нормално, но това не е така. Тя винаги е признак за проблем и знак, че трябва да си обърнем внимание.
Хистеректомията и бременността не са дългосрочно решение на проблема.
Диагнозата ендометриоза не значи автоматично безплодие.
Терапията често е персонализира комбинация от оперативна гинекология, медимекаментозно лечение и промени в начина на живот.
- За да предложим комплексен подход към заболяването ендометриоза ние създадохме нашия Ендометриоза център с екип от 13 специалисти в различни направления.

В нашия Ендометриоза център под един покрив  могат да бъдат извършени всички необходими диагностични и терапевтични процедури, които са свързани с лечение на ендометриоза и на нейната симптоматика - от диагностика през лечение на болката, на инфертилитета, оперативно, чрез медикаменти или чрез АРТ.
Екипът ни предлага и поддържаща терапия, която включва промяна на начина на живот, промяна в настройката на жената към заболяването и към лечение, а също така подпомагане на основното лечение чрез допълнителни терапевтични подходи, като профилактика, промяна в хранителната диетата, както и предлагане на комплекси от физиотерапевтични процедури и пакети.
   • Ендометриозата е незаразно заболяване, при което тъкан, подобна на тази от вътрешната обвивка на матката (ендометриум) се разпространява извън нея, обикновено в органите в областта на таза, но в някои случаи и на други места по тялото. Тези образувания могат да причинят редица симптоми, като например болки и да станат причина за инфертилитет (безплодие).

    Еднометриозата може да доведе до временна или трайна нетрудоспособност и да бъде причина за загуба на работа при много жени. Високите здравни разходи, свързани с управлението на симптомите на болестта и последиците от нея са сериозен проблем на пациентите. 
   • - Ретроградна менструация - разспространяване на еднометриална тъкан извън матката;
    - Превръщане на клетки от стената на перитонеума в еднометриални клетки под влияние на хормони;
    - Имунологични фактори;
    - Възможна генетична предразположеност.
   • - 7-10 години средно са необходими за диагностицирането й;
    - Най-малко 176 милиона жени по света страдат от ендометриоза;
    - Засяга 10% от жените в репродуктивна възраст и 4% от жените в менопауза;
    - 40% от жените с ендометриоза може да страдат от безплодие;
    - Около 39% от жените с ендометриоза може да страдат от депресия;
    - 43% от жените се притесняват да говорят за диагнозата си;
    - Болката влияе на сексуалния живот на 65% от жените, страдащи от ендометриоза;
    - При 73% от жените с ендометриоза социалният живот е засегнат в една или друга степен;
    - 80% от жените с ендометриоза имат проблеми със съня.
   • - Болезнена менструация;
    - Обилно кървене;
    - Болки по време на овулация;
    - Болезнен полов акт;
    - Хормонални смущения;
    - Болки в таза;
    - Силна умора;
    - Болки в краката и кръста;
    - Храносмилателни проблеми;
    - Проблеми с червата и пикочния мехур;
    - Гадене и затруднено дишане.

    Ендометриозата може да доведе до затруднено забременяване, но не е равнозначна на инфертилитет.

  За записване на час към Ендометриоза центъра

  Стъпка 1 Изберете нужния кабинет (от полето „Кабинет“ с падащо меню):

  Изберете кабинет Ендом. център: Диагностика и оп. гинекология или кабинет Ендом.център: Репродуктивно здраве, ако се нуждаете от диагностика, терапия или поддържащо лечение, свързано с ендометриоза. (заб. В началния период от функциониране на Ендометриоза центъра ни независимо от какъв тип диагностика, терапия или поддържащо лечение имате необходимост, препоръчваме първата консултация да бъде с доц. Надя Магунска или с някой от нашите АГ репродуктивни специалисти - проф. Таня Тимева, доц. Мария Юнакова, доц. Петя Андреева, д-р Даниела Савова или д-р Гинка Ганева, които ще ви насочат при нужда в последствие към най-подходящия специалист от мултидисциплинарния екип на нашия Ендометриоза център.)

  Изберете кабинет  Ендом. център: Хранителен режим, ако се нуждаете от специалист нутриционист, с който да консултирате най-подходящия хранителен и здравословен режим за Вас.

  Изберете кабинет  Ендом. център: Терапия на болката, ако се нуждаете от специалист по управление на болката (анестезиолог), с който да консултирате възможните подходи за ограничаване и справяне с болковия синдром при ендометриоза.

  Стъпка 2 Изберете Доктор (от полето „Доктор“ с падащо меню)

  Стъпка 3 Изберете дата и час, отговарящи на вашите потребности

  Стъпка 4 Въведете вашите данни,
  като имате предвид, че всички полета, маркирани със звезда (*) са задължителни. Можете да попълните полето „Бележка“, ако желаете да придружите записа на часа си с допълнително уточнение.

  Ако желаете да запишете час за друг специалист или изследване, моля, позвънете на нашия Контактен център на 02 920 0901!

Записване на час

 1. *Всички полета маркирани със звезда са задължителни