История

През 1991г. проф. д-р Атанас Щерев регистрира в община Оборище първия частен акушеро-гинекологичен кабинет в София нa ул. “Искър” №23. “Няколко месеца по-късно разбрах, че ако искам да осъществя определени идеи, да обуча хора, специалисти, да бъда независим, трябва да построя болница. Мислех, че ще успея да направя това за няколко години. Успях с много труд и постоянство към целта 14 години по-късно.” (“Аутопсия на една кариера”, А. Щерев, 2005г.).

В началото екипът на проф. А. Щерев е малък. В него активно участва един от най-първите кадри на АГ Болница “Д-р Щерев” - ембриологът Димитър Баров. По – късно благодарение на научната подготовка и практическите усилия на ембриолог Д. Баров, през 1997 година за първи път в клиничната практика в България успешно се прилага метода ИКСИ (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) с раждането на първото бебе чрез този метод.

От 1998 г. започва да се сформира ядрото на днешния екип на болницата. За кратък срок обаче медицинският център, в който работи екипа става недостатъчен и с разполагаемото пространство не може да се отговори на увеличения поток от пациенти с разнообразни потребности. След десет неуспешни опита за започване на строеж на болницата, с вярата на пациентите в неговата работа и новите технологии, проф. А.Щерев постига своята мечта и цел – откриване на модерно лечебно заведение за репродуктивно здраве и ин витро процедури на европейско ниво.

history_old-300x234За да спазим хронологията – на 28 август 2000г. е направена кота нула на САГБАЛ “Д-р Щерев”. Болницата е именувана в памет на д-р Димитър Атанасов Щерев, учил и завършил медицина в гр. Загреб и гр. София през 1943г.

След много трудности и с неимоверния труд и подкрепа на много хора, на 8 януари 2004г. отваря врати и добре познатата днес АГ Болница “Д-р Щерев”. В благородната кауза взимат участие освен фамилия Щереви и много други съратници, роднини, верни приятели и колеги.

klinika1-300x201Днес екипът на болницата наброява над 300 души, всички те изключително способни и компетентни специалисти: акушер-гинеколози, биолози/ембриолози, уролози/андролози, анестезиолози, хирурзи,  кардиолози, педиатри,  мамолози, физиотерапевти, ендокринолози, психолози, квалифицирани акушерки.

Две години след официалното откриване на болницата, на 9 декември 2006г. отваря врати и родилното отделение. В него през следващите години първа глътка въздух поемат хиляди новородени, носещи радост за техните родители и за лекарите, които са помогнали за тяхната поява на бял свят.

history_new-300x200През ноември 2010г. стартира изграждането на нова модерна болнична сграда, част, от която да поеме разширяването на дейността на лечебните заведения от групата "Д-р Щерев".

nova-sgrada-300x200Малко повече от две години след старта на строежа, на 21 януари 2013г. отвори врати и новата сграда на Медицински комплекс “Д-р Щерев”. През следващите години поетапно са открити разширеното и реновирано родилно отделение, новото отделение по оперативна гинекология, генетичната лаборатория и аква сектора към комплекса.