endo2_840x500

Ендокринология - акценти

В кабинет “Ендокринология и болести на обмяната” на Медицински комплекс “Д-р Щерев” се извършва амбулаторна диагностика и лечение на пациенти със заболявания, свързани с нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция.

Правилната ендокринологична диагностика и профилактика е ключова при надлежното проследяване на бременността.

Понякога репродуктивните проблеми са свързани с нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция.

Ендокринология

В ендокринологичния кабниент на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ нашите специалисти извърват успешно диагностициране и лечение на:

- захарен диабет – метаболитно заболяване, характеризиращо се с хипергликемия, която е резултат от нарушения в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или в двете заедно;

- хипотиреоидизъм – характеризира се с намалена секреция на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза;

- хипертиреоидизъм – характеризира се с повишена продукция на тиреоидни хормони, водещи до тиреотоксикоза;

- метаболитен синдром – метаболитният синдром представлява комплекс от взаимно свързани рискови фактори за развитие на захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тези рискови фактори включват дисгликемия, дислипидемия, артериална хипертония и висцерален тип затлъстяване;

- нарушения във функциите на женските гонади – състояние свързано с намаление или отпадане на яйчниковите функции в резултат на увреждане на гонадите (първичен или хипогонадотропен хипогонадизъм) или при засягане на регулиращото действие на хипофизата, съотв. хипоталамуса (вторичен или хипогонадотропен хипогонадизъм). Към женския хипогонадизъм спадат: Овариална дисфункция, Синдром на Търнър, Хипопитуитаризъм, Хипоталамична дисфункция;

- нарушения във функциите на мъжките гонади – състояние свързано с намаление или отпадане на една от функциите на на тестисите – ендокринната (хормоналната) или екзокринната (сперматогенната), или на двете заедно. Хипогонадизмът може да възникне при увреждане на самите тестиси (първичен или хипогонадотропен хипогонадизъм) или при засягане на регулиращото действие на хипофизата, съотв. хипоталамуса (вторичен или хипогонадотропен хипогонадизъм). Към мъжкия хипогонадизъм спадат: Тестикуларна хипофункция, Синдром на Клайнфелтър и др., както и по-редките нарушения във функциите на хипофизна, надбъбречни и паращитовидни жлези.

Какво да очаквате по време на прегледа?

По време на прегледа лекарят-ендокринолог снема ендокринологична анамнеза и извършва клиничен преглед, а именно: снемане на физикален статус по системи, назначаване на необходимите лабораторни, функционални и инструментални изследвания, както и назначаване на лечение и обучение на пациента. На всеки пациент с ендокринно заболяване се изготвя индивидуален лечебен план; индивидуален профилактичен план и обучение; схема за периодичен контрол на състоянието на пациента и корекции на лечебния план при необходимост. В кабинета също така се изготвят индивидуални хранителни режими при пациенти със затлъстяване и захарен диабет, както и провеждане обучение на пациенти диабетици.
Ендокринология - свържете се с нас

За профилактичен преглед  или лечение на заболявания, свързани с жлезите с вътрешна секреция, се обадете на Контактния ни център: 02 920 09 01.

Можете да видите информация за нашите специалисти д-р Едит Харангозо, д.м. и  д-р Веселина Яначкова, специалисти по ендокринология и болести на обмяната, ТУК

Видео: Хормоните на радостта

Гледайте специалния ни клип за ендокринологичния ни екип, в което нашите ендокринолози д-р Веселина Яначкова и д-р Едит Харангозо увлекателно разказват защо и двата пола, всички възрасти и всеки аспекти от човешкия живот са повлияни от тези понякога пренебрегвани вещества - хормоните.

Ендокринология - обобщение

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ получавате цялостна грижа за женското и семейното здраве, включително възможността да извършвате профилактика или лечение  на ендокринни заболявания.

Кабинети