Oocytes_new_840x500

Замразяване на яйцеклетки - акценти

- Витрификацията е най-съвременният и работещ метод за замразяване на генетичен материал. Медицински комплекс „Д-р Щерев” е първата болница в България, която я прилага успешно от 2007 г.

- Ембриолозите и биолозите на Медицински компекс „Д-р Щерев” неотлъчно бдят над замразения шанс за бебе на стотици двойки. Вижте кои са тези композитори на радостта във видеото по-долу.

- „Препоръчителната възраст за замразяване е до 30–33 години, когато пациентките имат значителен яйчников резерв, а яйчниците реагират добре на стимулацията”, д-р Таня Милачич, ръководител на инвитро лаборторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Яйцеклетката е една от най-големите клетки в човешкият организъм. Тя е средно 50 пъти по-голяма от сперматозоида и съдържа генетичен материал, 96% вода и енергийни вещества. Концентрацията им е толкова голяма, че тази единствена клетка снабдява с енергия оформянето на цял един ембрион и зараждането на живота през първите 7 дни от деленето на зиготата. Запазването на единната цялост на всеки компонент на яйцеклетката е от съществено значение за успеха при замразяването.

Какво представлява замразяването на яйцеклетки?
Витрификацията е най-съвременният и работещ метод за замразяване на яйцеклетки. Чрез нея много по-бързо се замразява материал в среда на специални защитни – криопротекторни препарати. Това не позволява формирането на водни кристали в яйцеклетката, които да разрушават нейната структура. Медицински комплекс „Д-р Щерев” е първата болница в България, която прилага успешно метода на витрификация от 2007 г.

За да бъдат извлечени яйцклетки за замразяване е необходимо жената да се подложи на пункция на фоликули под краткотрайна венозна анестезия. За добиването на по-голям брой зрели яйцеклетки (минимум 6) е необходима и контролирана овариална хиперстимулация (КОХ), която продължава приблизително 10-12 дни. Повече за тези процедури прочетете тук.

След пункцията (аспирацията) на яйцеклетката, тя се поставя в специални препарати – криопротектори, които извличат или превръщат огромното водно съдържание на клетката в гел. Яйцеклетката се обработва с няколко разтвора и когато водното съдържание в нея намалее, се поставя в камера при екстремна температура от -196°C. Криопротекторите са старателно подбрани, така че да правят възможно „заспиването” на яйцеклетката в течния азот и респективно нейното завръщане към активен живот при размразяването й. Тогава тя обратно поема същото количество вода, което се е отделило при замразяването ѝ.

За да има реален шанс за забременяване, жената трябва да замрази поне 10 яйцеклетки. Причината за това е, че след размразяване годните за оплождане яйцеклетки са около 70-80%. Препоръчителната възраст за замразяване е до 30–33 години, когато яйчниковата функция е активна, има значителен яйчников резерв, а яйчниците реагират добре на стимулацията. До тази възраст вероятността яйцеклетките да са носители на генетична аномалия е по-малка.

Кога се замразяват яйцеклетки?
- За запазване репродуктивните способности на жена, която е под 35 годишна възраст;

- С цел запазване фертилитета на жената след химио или лъче-терапия при онкологично заболяване;

- При жени, при които яйчниците намаляват своята функция преждевременно в по-ранна възраст;

- При жени с фамилна анамнеза за преждевременна менопауза;

- При инвитро процедури, при които съпругът е възпрепятстван навреме да отдели материал, което води до „престаряване на яйцеклетките” още преди да са подложени на оплождане извън организма;

- При жени, които планират да отложат раждането на дете на по-късен етап.


Какви са стъпките?


Стъпка 1:
Подготвителни изследвания – ултразвуков преглед, СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, микробиология на влагалищен секрет, цитонамазка;

Стъпка 2: Контролирана овариална хиперстимулация и пункция на фоликули;

Стъпка 3: Обсъждане със жената на качеството и броя на яйцеклетките, които подлежат на замразяване;

Стъпка 4: Попълване на Декларация за информирано съгласие за замразяване и съхранение на яйцеклетки, в която се посочва и желаният срок на съхранение;

Стъпка 5: Замразяване и съхранение на яйцеклетките;

Стъпка 6: След изтичане на отбелязаният срок на съхранение в декларацията и в случаите, когато жената не е декларирала удължаване срока на съхранение, яйцеклетките се унищожават. Ако жената желае да удължи срока на съхранение се препоръчва да заяви това свое желание поне 1-2 седмици преди изтичането му.

 
Замразяване на генетичен материал - свържете се с нас

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист от Медицински комплекс „Д-р Щерев”! Обадете се на 02 920 0901 или посетете онлайн формата за записване. Можете да си запишете час и през канала на болницата във Viber или чрез лично съобщение до страницата ни във Facebook.

Запознайте се с екипа от АГ репродуктивни специалист на Медицински комплекс „Д-р щерев” във видеото тук.

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Замразяване на генетичен материал - обобщение

Иновациите и достиженията на съвременната медицина дават шанс за зачеване, износване и раждане на живо и здраво бебе на все повече двойки. Благодарение на лекарите, ембриолозите и биолозите всеки пациент има до себе си доверен екип, с който преминава през трудния пък към голямата мечта.

Замразяване и съхранение