Обръщение от проф. Атанас Щерев за насърчаване на естественото раждане

До бременните пациентки на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

Уважаеми бъдещи майки,

Много от вас в периода на своята бременност четат усилено и се стараят да вземат информирано решение относно предстоящото им раждане. Често онлайн откривате препоръки от други жени да изберете оперативното раждане като по-лесен и бърз вариант, казват ви, че така „няма да се мъчите“. За съжаление някои от вас вероятно са чули подобни думи и от наблюдаващия бременността ви акушер-гинеколог.

Искам да знаете едно нещо: най-лесното решение за лекаря е цезаровото сечение. То е лесно за родилката, не отнема много време на акушер-гинеколога, но…

Оперативното родоразрешение води до три пъти повече тромбоемболични усложнения – състояния, при които се стига до запушване на кръвоносен съд и последиците могат да са фатални. Секциото причинява четири пъти повече сложни за разрешаване от медицинска гледна точка ситуации.

Винаги съветвам лекарите от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, когато имат пред себе си пациентка и се колебаят какво решение да вземат за лечението й, да си представят, че това е тяхната дъщеря. Само тогава ще вземат правилното решение, а когато става дума за раждане, то ще е най-безопасното – per vias naturalis, нормалното раждане.

Нормалното раждане, обаче, изисква усилия. Лекарят трябва да подготви раждащата жена. Акушер-гинекологът трябва да познава индикациите, условията и противопоказанията за нормално или оперативно раждане. А все повече в съвременните условия лекарите се деквалифицират и прибягват до по-лесното решение – цезаровото сечение.

Оперативното родоразрешение изглежда лесно и приемливо за родилките и така започна епидемията от цезарови сечения по света. Усложненията при повторно раждане, до които води едно секцио , са особено драстични и включват абрупция на плацентата, предлежаща плацента, плацента адхеренс и много други. Вероятно тези термини не ви говорят нищо, но те плашат всеки лекар.

За да отговорим на желанието на родилките, ръководството на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въведе цезарово сечение по желание на значително по-висока цена. Няма да крием, че целта ни е с тази мярка да откажем желаещите да се подложат на оперативно раждане по собствен избор, без да са налични медицински индикации и здравословни причини за това, да се откажат от цезарово сечение. Да, ние вероятно ще загубим много бременни пациентки, заради нашата политика за насърчаване на нормалното раждане. Вероятно в някои случаи „ще спечелим“ финансово от вашето желание за по-„лесно“ раждане, но ви умоляваме да се вслушате в съветите на наблюдаващия бременността ви акушер-гинеколог и да родите физиологично и едва, ако се налага по медицински показания,  да се подложите на оперативно родоразрешение.

Няма значение какво губим финансово  ние, за болницата  е важно  и престижно  вие  да получите медицинска помощ и грижа по най-добрия начин, съобразно препоръките на Световната здравна организация и водещите специалисти по цял свят.

Пожелавайте нормално раждане и се подготвяйте за него по време на цялата бременност! Ние ще ви помогнем то да се случи.

 

Успех!

Проф. д-р Атанас Щерев

Основател на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

 

Настоящото обръщение се подписва от всеки АГ специалист в направление „Бременност и раждане“ в Медицински комплекс „Д-р Щерев