Kakvo e vajno prez bremennostta840x500

Какво е важно да следим през бременността - акценти

- Проследяването на бременността по световен стандарт е предпоставка за  раждането на здраво и доносено бебе.

- Надлежното проследяване на бременността предотвратява евентуални усложнения, свързани с бременността и раждането.

- Д-р Петя Чавеева, ръководител на Центъра по фетална медицина, Медицински комплекс „Д-р Щерев“: „Емоцията на бъдещите родители, когато показваме крачето, ръчичките, пръстчетата или личицето на тяхното така желано бебе, е голяма и тя ни зарежда с положителна енергия и ни кара да сме още по-иновативни.“

Какво е важно да следим по време на бременността си

Бременността може да бъде един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на бременността.

Но какво всъщност означава добра практика при проследяването на бременността?

Добрата пренатална грижа включва преди всичко акушеро-гинекологични и ултразвукови прегледи с цел установяване на проблеми с развитието на плода, рутинен скрининг за вродени аномалии, изследвания за болести предавани по полов път, проследяване на нивата на кръвното налягане и различни лабораторни изследвания.

Всеки преглед при проследяващия ви акушер-гинеколог включва ехографско изследване, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността.

До петия преглед или 22–26 г.с., ако бременността протича нормално, проследяването се извършва веднъж месечно. Когато става въпрос за високорискова бременност обаче (като например многоплодна бременност или бременност с  усложнения),  тогава посещенията в клиниката се определят от проследяващия бременността акушер-гинеколог.

Първата визита трябва да се случи в периода 5–6 г.с. Тогава се установява сърдечната дейност на плода и се определя вероятния термин на раждането. Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. При всяко посещение  при АГ специалист се прави измерване на артериалното налягане и телесното тегло.

Следващата визита – 11–13 гестационна седмица – е една от най-важните, тъй като това е периодът, когато се извършва първи триместър скрининг тест – познат още като биохимичен скрининг, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на вродени аномалии.

Фокусът на майчино-феталната медицина не са единствено хромозомните и структурните заболявания. В съвременната добра практика специалистите по фетална медицина следят и за други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната  и бебето.

Рискът от развитието на прееклампсия през бременността е съществен. Това състояние е причина да се сблъскваме с малки за гестационната възраст плодове, за ранно преждевременно раждане и за всички свързани с това усложнения. Затова центъра по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въведе допълнително изследване за прееклампсия на всяка бременна, която извършва първи триместър скрининг тест при специалистите в лечебното заведение.

Около 16–22 г.с се прави високоспециализрано изследване с 3D или 4D ехограф, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение.

По преценка на лекуващия лекар между 20–24 г.с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография2 – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

След 28 г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST).

През 30–32 г.с. се прави късна фетална морфология с доплерово изследване. Така се проследява общото развитие на бременността и кръвотока на бебето и плацентарната система.
Какво е важно през бременността - консултирайте се с нас

За да избегнете пропуска на важно изследване, част от стандартите за съвременна пренатална и фетална грижа, можете да се възползвате от абонаментно проследяване. Така ще получите сигурност и удобство при преференциални финансови условия.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев” имате възможността да се възползвате от абонаментно проследяване с включени всички важни  видовете изследвания и прегледи. Вижте повече за пакетите за проследяване на бременността ТУК.

За да се консултирате със специалист обслужване на пациенти и да разберете повече за предимствата на абонаментното проследяване, обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Видео: Всичко за бременността в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Комбинация между специално внимание, висококвалифицирани медицински грижи и съпътстващи образователни инициативи в Медицински комплекс „Д-р Щерев” помага на бъдещите майки да преминат през своята бременност спокойни за своето здраве и здравето на носеното от тях дете и информирани за това, което им предстои. Така деветте месеца се превръщат от време на повишена отговорност и очакване в период на увереност и радост. Вижте видеото за изключителната пренатална грижа в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Ще научите много за образователните ни инициативи за бременни, който се провеждат от специалисти по здравни грижи.

Видео: I триместър на бременността

Отново ви срещаме с чаровния д-р АРТи от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който този път ще Ви представи какво се случва в женския организъм през първия триместър от бременността и какви са най-важните прегледи и изследвания, които се извършват в този срок.

Още информационни видеа, свързани с грижите, предлагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, са достъпни и в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/user/ShterevHospital

Видео: II триместър на бременността

Гледайте новото анимирано видео на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

В началото на втория триместър от бременността бебчето вече смуче палец и активно се движи в корема ви. Какви са задължителните и препоръчителните прегледи и изследвания за проследяването на развитието му и как седмица след седмица то добива сили за срещата си с вас, научете от второто ни анимирано видео, посветено на бременността. Д-р Арти разказва кога бебчето започва да трупа мазнинки, да създава пигментация в косичката си и колко тежи в 24 гестационна седмица.

Още информационни видеа, свързани с грижите, предлагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, са достъпни и в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/user/ShterevHospital

Видео: III триместър на бременността

Отново ви срещаме с чаровния д-р Арти от Медицински комплекс "Д-р Щерев", който този път по разбираем и забавен начин представя третия триместър на бременността. Гледайте анимираното ни видео, за да разберете какви са промените при бебчето в последните седмици в корема на мама и кои са важните прегледи и изследвания, които бременната жена трябва да извърши в подготовка за предстоящото раждане.

Видео: Прегледи при специалист по фетална медицина

Отново ви срещаме с чаровния д-р Арти, който този път по разбираем и забавен начин ще ви представи едни от най-важните прегледи по време на бременността, когато бъдещата майка се среща със специалиста по фетална медицина. Гледайте анимираното ни видео и научете повече за първи триместър скрининг теста за хромозомни аномалии, за феталната морфология и за късната фетална морфология с доплерово изследване.

Какво е важно през бременността - обобщение

За да гарантира максимално удобство на бременните жени, следвайки европейския модел на майчино-фетално здравеопазване, Медицински комплекс „Д-р Щерев” разви специализиран център по фетална медицина. При нас имате възможността да  получите  под един покрив висококвалифицирана персонална грижа по време на цялата бременност от акушер-гинеколози и сертифицирани на европейско ниво специалисти по фетална медицина.

Бременност