red-ribbon-breast-cancer-woman-isolated-gray-wall

Мамологична профилактика - акценти

Европейскaта комисия разработи препоръки за провеждане на скрининг за рак на гърдата посредством мамография от пациенти между 45 и 74 години.

Тези препоръки не изключват профилактичното провеждане на ехомамография. 

Особено внимание и генетична консултация са нужни при наличие на фамилна история за онкологични заболявания и то не само на гърдата, но и на яйчници, простата, панкреас, дебело черво и стомах. 

Доброкачествени образувания на гърдата

Кисти: кухини, пълни с течност и покрити с единични епителни клетки. Появяват се по-често при жени над 35 години и честотата им нараства до менопаузата, след което рязко намалява. Риска от развитието на рак в киста възлиза на 0.1%.

Фиброаденоми: най-честите тумори на гърдата при жени под 30 години. Те са доброкачествени. В повечето случаи не изискват оперативно лечение.

Инфекции на гърдите: могат да възникнат свързано с кърменето или не, с или без развитието на абсцес. Лечението най-често е антибиотично, но може да изисква и някаква форма на дренаж. 

Папиломи: полипи, които се развиват от епителните клетки в каналчетата на гърдите. Те не носят повишен риск от развитие на рак. Могат да са прична за наличие на патологична секреция от мамилата.

Склерозираща аденоза: доброкачествено състояние, при което се установява увеличен брой на крайните каналчета или жлези на гърдата. Друг тип сложна склерозираща лезия са радиалните белези, те могат да приличат на рак при мамография заради структурата им. Изискват оперативно премахване, за да може да се изключи напълно рак.

Мастна некроза: може също да прилича на рак на мамография. Тя е предшествана от травма, хирургична интервенция или лъчетерапия. Няма малигнен потенциал.

  • Биопсия

    Когато образните методи не могат да установят характера на находката или когато е необходимо потвърждение на злокачествен процес, се налага извършването на дебелоиглена биопсия.  

  • Наследственост

    В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се извършва изследване на най-честите мутации, както и пълно секвениране на гените, свързани с наследствени ракови синдроми.

  • Операции на гърдата

    Запознайте се с видовете операции на гърдата, извършвани в Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Маркиране на лезиите на гърдата

Основно правило в комплексното лечение на туморите на гърдата е всеки един специалист, ангажиран с лечението, да оставя следа за интервенцията, която е извършил. Маркирането на туморите на гърдата е една такава манипулация. 
задължително поставянето на маркер, по възможност в центъра на формацията.

Съвременното лекарствено лечение е толкова добре развито, че в резултат от него много тумори дори напълно изчезват. Информацията за това, дали един тумор е изчезнал напълно или не под действие на лечението е важна, както за прогнозата на пациента, така и за необходимостта за продължаване на терапията след операцията.

Как обаче да сме сигурни, че туморът е изчезнал, ако не знаем, къде се е намирал преди началото на лечението? 


Ако формацията не е била маркирана, за да гарантираме пълното премахване на тумора, се налага извършването на по-голям по обем операция на гърдата, дори мастектомия (премахване на цялата гърда).

Маркирането на туморите ни позволява да знаем точната локализация на рака и така да сме максимално щадящи към околната тъкан. 

 

Мамографска профилактика - запишете си час

За да си запишете час за мамографска профилактика, се обадете към Контактния ни център: 02 920 09 01.

Нашите координатори за обслужване на пациенти ще ви помогнат да се ориентирате кой от методите за изследване е подходящ за вас. Ще ви помогнем и при избора на специалист, като ще Ви запишем час за изследване и консултация в удобно за вас време.

За повече информация относно нашите специалисти, вижте ТУК.