Новини

 • Тайните на женското и семейното здраве разкриват на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

  Тайните на женското и семейното здраве разкриват на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

  На 2-3 ноември 2018 г. в хотел „Маринела“, София, Институтът по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ организират дванадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. И тази година научната програма включва водещи чуждестранни и български лектори от областта на репродуктивната медицина, феталната медицина, акушерството и гинекологията.

  Прочетете повече

 • Ембриолог Иван Бочев е най-новият доцент в екипа ни

  Ембриолог Иван Бочев е най-новият доцент в екипа ни

  За екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е чест да приветства най-новия доцент в лицето на ембриолог Иван Бочев. Колегата ни, който от години работи в инвитро лабораторията на болницата, вече е хабилитирано лице към Института по биология и имунология на размножаването на БАН.

  Прочетете повече

 • Поздрав за първия учебен ден

  Поздрав за първия учебен ден

  В навечерието на новата учебна година екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ пожелава на добър час на всички ученици с успехи в учението и радост в свободните занимания. Направихме забавен клип, в който проследихме нелекия път към порастването, с поздрав към всички деца и родители по повод първия учебен ден!

  Прочетете повече

 • "Музика на гените" - видео за генетичната ни лаборатория

  "Музика на гените" - видео за генетичната ни лаборатория

  Много от модерните възможности на медицинската генетика звучат като научна фантастика. Те обаче са тук при нас и благодарение на нашите специалисти в Генетичната ни лаборатория са на разположение на лекарите и пациентите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Впечатлени от „медицината на бъдещето“ решихме да направим специално видео за изключително интересната и ползотворна работа на нашите генетици

  Прочетете повече

 • Елизабета Трпковска: Йога не е мода, а практика с позитивно отражение върху редица състояния и заболявания

  Елизабета Трпковска: Йога не е мода, а практика с позитивно отражение върху редица състояния и заболявания

  Вече няколко години в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се провеждат занимания по класическа хатха йога, йога за бременни и йога Мама и бебе. Те са водени от сертифицирания йога инструктор Елизабета Трпковска, която е и сертифицират медицински рехабилитатор и ерготерапевт в болницата. В специално интервю тя разказва какви са ползите от популярната източна практика и как йога може да помогне на бъдещите и настоящите майки да се чувстват много по-добре по време на най-важните месеци от живота си.

  Прочетете повече

 • Влиянието на йогата за понижаване на нивата на стрес при инвитро процедура

  Влиянието на йогата за понижаване на нивата на стрес при инвитро процедура

  Нашият ембриологичен и биологичен екип периодично изготвя брошури с полезни съвети по материали от престижни научни издания за двойки, на които предстои процедура по асистирана репродукция. Материалите се поставят на специално място в чакалнята на инвитро сектора ни. Споделяме с вас съдържанието на втората брошура, която разглежда темата за значението на заниманията по йога за намаляване на нивата на тревожност при пациенти след неуспех при инвитро процедура

  Прочетете повече

 • 21-годишна възраст е ориентирът за старт на гинекологичната профилактика

  21-годишна възраст е ориентирът за старт на гинекологичната профилактика

  „Има операции, които никога няма да могат да се правят миниинвазивно – това са цезаровите сечения“, шегува се д-р Стоян Певтичев, акушер-гинеколог, който от април 2018 г. се присъедини към екипа на проф. Атанас Щерев. Лекарят се занимава с обща и оперативна гинекология, онкопрофилактика, проследяване на бременност и акушерство. Насочва своя професионален интерес към миниинвазивните оперативни техники – хистероскопия и лапароскопия.

  Прочетете повече

 • 29-32 г. с. – късна фетална морфология, детски сърдечни тонове и още…

  29-32 г. с. – късна фетална морфология, детски сърдечни тонове и още…

  Продължаваме със серията от статии, в които ви представяме как протича проследяването на бременността. В настоящия материал прочетете кои са важните прегледи и изследвания в периода 29-32 гестационна седмица от бременността.

  Прочетете повече

 • Видеовизитка на д-р Мария Юнакова

  Видеовизитка на д-р Мария Юнакова

  Съчетание на безупречен професионализъм, стриктен перфекционизъм, отдаденост на професията с топла човечност, хубаво чувство за хумор и способност за самокритика. Това е д-р Мария Юнакова – акушер-гинеколог и репродуктивен специалист, помогнал на стотици семейства да прегърнат своето мечтано бебе. Вижте нейната видеовизитка:

  Прочетете повече

 • Кога бременността преминава от втори в трети триместър

  Кога бременността преминава от втори в трети триместър

  През 26-ата г. с. бременността преминава от втори в третия триместър, а с увеличаването на месеците тялото на бъдещата майка се променя все по-осезаемо. Тя провежда рутинна консултация с проследяващия бременността акушер-гинеколог, който може да назначи стандартни изследвания, като например пълна кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите, урина, кръвна захар, фактори на кръвосъсирването и други. С тези тестове се с.едят важни показатели за здравето на бъдещата майка и нейното бебче.

  Прочетете повече