Първи триместър: От ембрион към плод

прегледПрез първия триместър от бременността бъдещата майка започва все по-осезаемо да усеща растежа на новия живот в себе си. Разказахме ви за прегледа при акушер-гинеколог в 7 г. с., когато за първи път развълнуваната бременна чува сърчицето на своето бебче. Него лекарите все още наричат ембрион, но скоро предстои това да се промени. В края на първия триместър започват по-осезаемо да се усещат някои реакции на женското тяло към специалното му състояние – възможно е бременната да изпитва гадене, отпадналост, умора, раздразнителност. Продължителността и интензивността им са строго индивидуални, но специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ препоръчват на бъдещите майки и техните близки да се заредят с поне няколко седмици търпение.

През 8 г. с. малкият живот вече е около 22–24 мм дълъг. В околоплодния мехур от трите слоя на ембриона се оформя бъдещото бебче. От външния му слой (ектодерма) се изграждат нервната система и кожата, от средния (мезодерма) – костите, мускулите, кръвоносните съдове и част от половите органи, а от вътрешния (ендодерма) – вътрешните органи. След 9 г. с. настъпва и промяната в названието на бъдещото бебче – специалистите, които проследяват бременността, вече говорят за плод и при всеки следващ преглед вниманието им се фокусира както върху здравето на бъдещата майка, така и върху развитието на плода.

Всеки преглед при проследяващия акушер-гинеколог (т.нар. женска консултация по време на бременността) вече ще включва ултразвукова диагностика, измерване на тегло на жената, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка ще получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността, опазване на нейното здраве и това на развиващото се бебе. При наличие на придружаващи заболявания на бременната проследяващият лекар ще я насочи към консултации със съответните специалисти, ако такива се налагат. До петия преглед (22–26 г. с.), ако бременността протича нормално, проследяването се извършва чрез посещения при акушер-гинеколог веднъж месечно.

По време на цялата бременност проследяващия лекар може назначи имунохематологично изследване (ако жената не е провеждала такова), чрез което да се определят кръвната група и резус фактора на бременната. Допълнително отново по преценка на проследяващия лекар по време на целия период на бременността могат да се назначат изследване на микробиология на влагалищен секрет и стерилна урина. Бъдещата майка трябва да има предвид, че след 36-38 г. с. задължително се назначава микробиологично изследване на влагалищен секрет, без значение дали такова е снемано по-рано през бременността. На бременни жени, които имат контакти с домашни любимци, по преценка на проследяващия лекар може да се назначат изследвания за токсоплазмоза или други зоонози.

Очаквайте в следващата статия от поредицата ни за проследяване на бременността подробна информация за ключовото изследване от края на първия триместър – биохимичен скрининг. А ако още не сте открили специалиста, при който да проследявате вашата бременност, запознайте се с нашите специалисти акушер-гинеколози ТУК.

Новини