Първи прегледи и изследвания след установяване на бременност

Д-р Мария ЮнаковаРазказахме ви за ембриотрансфера и периода след него, завършващ с теста за бременност – момент на очакване, напрежение и надежди. И въпреки че за повечето от нас това е мигът, от който бременността започва да „тече“, всъщност акушер-гинеколозите са изправени пред малко по-сложна за изчисление задача.

Въпреки че се приема, че най-важният период в живота на жената продължава 9 месеца, от медицинска гледна точка това са 40 седмици, наречени гестационни (г.с.). Те се равняват на 10 лунарни месеца или около 280 дни. Началото на първата гестационна седмица съвпада с началната дата на последната редовна менструация, а не с предполагаемата дата на зачеване. Практически то се случва около втората г.с., а бъдещите родители могат да разберат, че очакват бебе, около четвъртата. В домашни условия това става чрез уринарен тест за бременност, който може да бъде закупен от всяка аптека. За да даде адекватни резултати, той се прави около 12–14 дни след предполагаемото зачеване. След положителен резултат, нов уринарен тест може да бъде направен за сигурност и повторно потвърждение 48 часа след първия или пък да се направи кръвно изследване.

Важно! След положителния тест за бременност жената трябва да стартира прием на фолиева киселина (400 микрограма дневно), ако такъв не е започнал с подготовката за зачеване.

Препоръчително е след положителен тест за бременност първият преглед при акушер-гинеколог да се насрочи поне една седмица след закъснението на месечния цикъл (5-а г.с.). Тогава бременността вече може да се установи при ултразвуков преглед. В този период в повечето случаи с ултразвук може да се види плодният сак, но още е рано за визуализиране на ембриона и за най-емоционалния момент – първият звук от сърчицето на бъдещото бебче.

Втората женска консултация с ултразвук обикновено се назначава две седмици след първото посещение при акушер-гинеколога или около 7 г.с. Тогава се снема анамнеза за минали и настоящи заболявания, коментира се и наследственият фактор. Изчисляват се срокът на бременността и вероятният термин на раждане спрямо датата на последната редовна менструация. Мерят се показатели като ръст, тегло и артериално налягане на бъдещата майка. Ултразвуковата диагностика по време на този преглед се извършва трансвагинално (през влагалището) и обикновено тогава се регистрира наличието на сърдечна дейност на плода, както и точното му място в матката. По този начин се установява нормално развиващата се бременност.

С този преглед започва ежемесечното следене на състоянието на бъдещата майка и развитието на бебчето. Проследяването продължава с рутинни лабораторни изследвания, които включват пълна кръвна картина (ПКК), урина (седимент) и скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ). Допълнително може да се назначат онкоцитонамазка и микробиология на влагалищния секрет.

За бъдещата майка започва един от най-прекрасните и важни периоди в живота й, който обаче изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето. Важно е да не се пропускат назначените прегледи и изследвания, защото само така може да има и спокойствие за протичането на бременността. А една добре проследена бременност води до спокойно планирано и успешно раждане на здраво бебче – целта на всички бъдещи родители и техните партньори в лицето на акушер-гинеколозите и специалистите по фетална медицина от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Новини