Близо 100 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

mamo_450x250
Близо 100 жени преминаха през безплатна мамографска профилактика за рак на млечната жлеза в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Седмична инициатива се провежда ежегодно в болницата и за пореден път консултациите след задължителната рентгенова снимка бяха водени лично от доц. Христина Попмихайлова, водещ специалист по диагностика на заболяванията на млечните жлези. „Ракът на млечната жлеза в Европа и в България най-често се развива при жени на възраст между 40 и 50 години, поради което има и наложена европейска схема за мамографска профилактика, която включва специализиран ежегоден преглед“, напомни доц. Попмихайлова и още: първият профилактичен мамографски преглед при жени без индикации трябва да се извърши между 35 и 40-годишна възраст. През следващите 10 години прегледът е ежегоден, а след 50-ата година на жената се разрежда през 1 или 2 години.

Всяка година в България над 3500 жени се разболяват от рак на гърдата, а застрашена от тази диагноза е всяка десета българка. Туморите, вкл. ракът на гърдата, могат сравнително лесно да бъдат открити чрез рентгенова снимка на млечните жлези или т.нар. мамография. Това важи особено в случаите, когато ракът е в ранен стадий на развитие. В тези случаи само мамографски могат да се установят началните ракови изменения, още преди да се е образувала бучка. „За да се открива един тумор с опипване, трябва да минат 3-4 години, затова важни са навременната диагноза и редовната профилактика“, уточни доц. Христина Попмихайлова, която е водещ специалист по диагностика на заболяванията на млечните жлези, включително ранни форми на рака на гърдата. Профилактичните прегледи се извършват при жени без оплаквания. Целта на превенцията е да се следи състоянието на млечните жлези и да се установи своевременно наличието на изменение. На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези).

Мамографията е специфичен образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечните жлези. Посредством мамографията може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори. Това е единственият метод за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С негова помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат напипани. Мамографията се прилага както с диагностична цел (при пациенти с клинични оплаквания), така и с профилактична цел за ранно откриване на рак на млечната жлеза.

Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения рентгенов образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите, ако носи такива. Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят рентгенови снимки (две проекции) на млечната жлеза. Извършването на изследването се контролира от специалист по образна диагностика.

За да си запишете час за профилактично мамографско изследване, обадете се към Контактния ни център на телефон 02 920 09 01. Нашите координатори за обслужване на пациенти ще ви помогнат да се ориентирате кой от методите за изследване е подходящ за вас. Ще ви съдействаме при избора на специалист и за записване на час за изследване и консултация в удобно за вас време.

Научете повече за мамографската и гинекологична профилактика в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ от видеото ТУК

Новини