Биохимичен скрининг – първият важен "изпит" през бременността

БХСПрез първия триместър от бременността ембрионът преминава през редица важни трансформации, а както ви разказахме в края на този период той вече се нарича плод. Между 11 и 13 гестационна седмица (г. с.) бременната и нейното бебче се изправят пред първия изключително важен и специализиран преглед, който показва как са се справили заедно до момента – първи триместър скрининг тест или както също е познат: биохимичен скрининг. Препоръчително е той да се извърши от квалифициран специалист по фетална медицина, тъй е един от най-чувствителните тестове за определяне на риска на плода за тризомия 21 (синдром на Даун), тризомия 18 (синдром на Едуардс) и тризомия 13 (синдром на Патау) както при едноплодна, така и при двуплодна бременност.

Тестът в първи триместър включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето” (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус). Преди прегледа бременната трябва и да даде кръв за измерване на две субстанции, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвуковата диагностика и майчината кръв се комбинират в специализирана софтуерна програма и се изчислява рискът за тризомии 21, 18 и 13.

Биохимичният скрининг е препоръчителен за всички бременни, независимо от възрастта им. Когато е извършен от квалифициран специалист по фетална медицина с нужната апаратура, прегледът дава спокойствие както на проследяващите бременността лекари, така и на бъдещата майка. Първи триместър скрининг тест дава данни за структурни дефекти на развиващото се бебе и цялостен риск от неблагоприятно развитие на бременността. При съмнение за плод с аномалии, може да се пристъпи към серия от допълнителни диагностични методи. Сред тях са както неинвазивните тестове за изследване на фетална ДНК от кръвта на майката, така инвазивните изследвания хорионбиопсия и амниоцентеза. Ефективността на хорионбиопсията  наскоро беше коментирана на база мултицентрово проучване от България и Испания на Световния конгрес по фетална медицина в Атина. Д-р Виолета Стратиева от отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ изнесе данни, които недвусмислено показват, че в сигурни ръце рискът от спонтанен аборт след такава процедура е минимален (0.5%).

От година в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече се извърша допълнителното изследване на риска от прееклампсия за всяка бременна, записала си час за биохимичен скрининг. За да се установи рискът от прееклампсия е нужно специалист по фетална медицина първо да измери кръвотока на двете маточни артерии. По време на прегледа акушерка измерва средното артериално налягане на пациентката, което допълва данните от снетата анамнеза. Вторият етап включва изследването на биохимичния маркер PLGF, който е показателен за евентуалното развитие на прееклампсия. Чрез така извършения скрининг успешно се прогнозират около 80% от потенциално рисковите случаи за развитие на ранна прееклампсия преди 34 г.с., около 75% – предтерминна прееклампсия и 45% от т.нар. прееклампсия на термин. Важно е бъдещите майки да знаят, че изследването на маркера PLGF не изисква допълнителни усилия, то се извършва чрез същата кръвна проба, която се за провеждането на биохимичния скрининг. Този тест не затруднява, напротив, дава по-голяма сигурност и спокойствие на бременните за развитието на тяхното бебче.

Новини