Четири пациентки оперира проф. Инго фон Леферн в България

Post-Ingo_von_Leffern_450x250Четири пациентки бяха оперирани от екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в лицето на д-р Иван Димитров и д-р Надя Магунска и немския хирург проф. д-р Инго фон Леферн по време на първата му визита в България. Директорът на Албертинските гинекологични клиники и на Клиниката по акушерство и гинекология на Албертинската болница в Хамбург беше гост на българските си колеги на 24 и 25 октомври. В рамките на двата дни той участва в извършването на две лапароскопски хистеректомии и две хистероскопии, като и четирите пациентки са изписани от болницата в добро следоперативно състояние и продължават възстановяването си в домашни условия.

Проф. Инго фон Леферн е един от водещите специалисти в областта на гинекологията в Германия. В ръководената от него клиника в Хамбург се извършват ежегодно около 3500 гинекологични операции с прилагане на иновативни ултразвукови техники, лазерна терапия и методите на минимално инвазивната хирургия. Извършените от него и българския екип операции се излъчваха на живо посредством телемедицина пред десетки студенти по медицина и специализанти. Бъдещите специалисти се включиха и в лекциите и дискусиите, последвали оперативните интервенции. Част от научната програма беше и кръгла маса на тема „Диагностика и съвременно лечение на ендометриозата, в частност на дълбоко инфилтриращата ендометриоза“.

Представители на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, сред които проф. Атанас Щерев, д-р Надя Магунска и д-р Иван Димитров обсъдиха с проф. Инго фон Лефернв възможностите за сътрудничество, в това число и за обмяна на практически опит и експертиза между българските и немските хирурзи и акушер-гинеколози.

Новини