21-годишна възраст е ориентирът за старт на гинекологичната профилактика


pevtichev-540X250

Д-р Стоян Певтичев


Още преди да започна специализацията си по акушерство и гинекология като студент по програма Еразъм в болница Lariboisière, Париж, видях за първи път лапароскопска операция в гинекологията. Впечатлих се от достиженията на технологията, която позволява такъв вид оперативна намеса. Методът е характерен с изключителна прецизност, позволяващ с минимални движения и избягване на излишния травматизъм върху организма да се постигне изключителен резултат от лечението. Тогава разбрах, че искам да усвоя техниката, за да мога да помагам на пациентите си, а те да се възстановяват много по-бързо. „Има операции, които никога няма да могат да се правят миниинвазивно – това са цезаровите сечения“, шегува се д-р Стоян Певтичев, акушер-гинеколог, който от април 2018 г. се присъедини към екипа на проф. Атанас Щерев. Лекарят се занимава с обща и оперативна гинекология, онкопрофилактика, проследяване на бременност и акушерство. Насочва своя професионален интерес към миниинвазивните оперативни техники – хистероскопия и лапароскопия.

– Д-р Певтичев, при кои случаи и кога според вас е точният момент да потърсим съвет от специалист акушер-гинеколог?

Всяка жена трябва да знае, че е важно да потърси мнението на специалист при настъпило съмнение за здравословен проблем, свързан с женското и репродуктивното здраве. Похвално е, когато дамите сами взимат инициативата за профилактични прегледи веднъж годишно, въпреки че нямат оплаквания. Дори в напреднал стадий много от заболяванията протичат безсимптомно или със завоалирани и неспецифични симптоми. Често в практиката сме свидетели и на пациенти, които въпреки наличието на оплаквания дълго време не търсят лекарска помощ. Това се дължи на съображения като страх, срам или пренебрежение към ситуацията. Понякога подобни случаи завършват неблагоприятно поради загубеното време и водят дори до фатален край или много по тежко лечение, което понякога дори е невъзможно, защото е твърде закъсняло. Хубаво ще бъде все повече пациенти активно да следят здравословното си състояние и да търсят по-често компетентното мнение на специалист. Според Американската асоциация по колпоскопия и цервикална патология всяка жена трябва да започне своите ежегодните профилактични гинекологични прегледи след навършване на 21 години.

Какви са основните изследвания, за да е сигурна една жена, че е гинекологично здрава и е провела правилна профилактична грижа?

Ежегодният гинекологичен преглед с ултразвук и цитонамазка е достатъчен. Важно е лекарят да разполага с отлична апаратура, което заедно с добрата експертиза ще гарантира на пациентите точен резултат. Всички лабораторни изследвания са ориентировъчни и е важно крайната им интерпретация да бъде извършена от специалист. Информацията в интернет е само ориентир, но не трябва да се разчита само и единствени на нея, за да се грижим за здравето си, още повече, че за тълкуването на изследването е важен и клиничният преглед. Всяка бременна жена трябва да се информира от проследяващия акушер-гинеколог, по какъв начин да се грижи правилно за себе си и за бебето. Важно е от самото начало на бременността бременната да попадне под адекватна и системна грижа на специалист акушер-гинеколог, за да може в най-ранен срок да бъдат направени всички диагностични, а при нужда и профилактични дейности, за да се избегнат усложнения. По време на прегледите се обсъжда текущото субективно и обективно състояние, назначават се и се извършват необходимите изследвания и прегледи, съобразени със срока на бременността и нуждите на конкретната бременна. Всички ние сме уникални още от вътреутробния период. Затова в практиката си ценя индивидуалния подход към всеки пациент. Много е удобно в една и съща болница да има всички високоспециализирани звена за проследяване, диагностика и при нужда терапия на патологични състояния, свързани с бременността и феталното развитие. В това отношение съм привилегирован, че работя в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, където всяка бременност се проследява по световен стандарт.

Какво е най-впечатляващото за един специалист акушер –гинеколог при работата му в родилна зала?

Появата на новия живот винаги е впечатляваща и носи неповторимо чувство за чиста радост. Това, което повечето хора не осъзнават, е, че по време на раждането акушер-гинекологът се стреми да предвиди и избегне всички нежелани състояния. Това е свързано с голямо умствено и физическо натоварване, но отплатата си заслужава – работа, изпълнена със смисъл и удовлетворение. Раждането е уникален процес, който за кратко време може да смени посоката си. И все пак, когато всичко завърши благополучно, се чувстваш буквално щастлив. Искам да благодаря на всички от екипа, с които имам честа да работя, защото качествената медицина в наши дни е екипна дейност. Това дава сигурност и спокойствие, както за нас специалистите, така и за самите пациенти.

Какво е най-важното за добрата медицинска грижа?

Взаимоотношенията пациент – лекар трябва да се основават на взаимно уважение, дълбоко доверие и емпатия. В работата си се стремя да информирам пациентите си за обективното им здравословно състояние на разбираем за тях език, до колкото това е възможно. Най-добре е когато пациентът има достатъчно информация за здравословното си състояние, за да може при нужда да направи своя информиран избор. Спазването на професионалната етика и запазването на пациентската тайна е основен акцент в модерната грижа за здравето. В крайна сметка добрата лекарска практика цели запазване здравето и благосъстоянието на пациентите, а не сляпото предоверяване на различни текущи тенденции. Нека всички да бъдем здрави, но ако имаме проблем да търсим навременна и качествена медицинска грижа.

 

Новини